KontaktLetenkyPočasíThajská kuchyně, tradiční pokrmy

Thajská kuchyně

Regional foodThajsko je proslulé svou báječnou rozmanitou kuchyní. Ryby všeho druhu upravené všemožným způsobem, spousta zeleniny, ovoce, pikantní polévky s kokosovým mlékem, rozmanité omáčky s rýží. Prostě skvělá potrava je úplně všude.

Nemá smysl, abychom Vám v naší rezidenci nabízeli potravinový servis. Využijte nabídek pouličních stánků, skvělých restaurací - to vše za báječné ceny.

Ochutnejte Thajsko!

Regional foodThajská kuchyně je neuvěřitelně pestrá a je třeba jí pochopit. Pokud si budete doma vařit thajské jídlo, vždy se bude jednat o padělek, pokud nepochopíte podstatu. Podstata je základ. Jako spousty věcí v Thajsku je i příprava pokrmů filozofie, která má přesně obrácený postup.

Česká hospodyňka upraží cibuli, přidá maso, které absolutně znehodnotí, pak zničí přidanou zeleninu a nakonec pokrm, který je určen pouze k nasycení, okoření a zahustí. Přesně tak, jídlo postrádá filozofii - velmi jednoduchou ale účinnou.

Základem je olej. Palmový, sojový olej silně rozpálený na Wok pánvi. Pak základní koření, které je nutno usmažit, trocha vody, další přísady. Pokud budete sledovat thajskou kuchařku při své mistrovské práci, zjistíte zásadní věc. Jednoduchost... základ filozofie této kuchyně. Zde je opravdu základ, bez drahého vybavení a speciálních přísad. U většiny jídel zabere příprava několik minut. Smažená ryba se zeleninou (většinou Snapper... white nebo red) je otázka jedné cigarety.

ChilliZeleninu, stejně jako drobně nakrájené maso, Thajci smaží nebo silně vaří jen několik minut a je jedno, jestli se jedná o vepřové nebo kuřecí maso. Velmi často se používají na dochucení oříšky, které pokrm zlahodní a zjemní. Kešu oříšky se pěstují v celé jihovýchodní Asii a jsou hojně používané, ačkoliv nepatří k nejlevnějším pochutinám.

Chilli - Prik kee noo - asi základ kuchyně v Thajsku číslo dvě. Čerstvé, sušené, pražené, ale hlavně všudypřítomné. Přidává se snad všude, Thajci ho milují. Velmi výrazná chuť... milion jehliček se v ústech změní na velmi příjemnou kořeněnou chuť. Chilli dobře okoření jídlo, ale co je výtečné na rozdíl od jiných paprik - nezničí chuť pokrmu, ba naopak. V Thajsku se pěstuje několik set druhů chilli, Thajci jsou na něj náležitě hrdi a jsou číslo 1 na chilli export.

Tom Yam - oblíbená polévka

Tom YamAbsolutní klasická polévka, kterou nabízí snad každý stánek s potravinami v Thajsku. Pikantní, kyselá polévka. Krevety, citronová tráva, zelenina, houby a samozřejmě zázvor spolu s rybí omáčkou dokáží fantastickou kombinaci, které nelze odolat. Kdo jednou ochutná... bude tuto polévku milovat!

Polévky jsou v Thajsku velmi oblíbené, většinou jsou podávaná jako hlavní jídlo, samozřejmě s rýží, přílohou číslo jedna a základní potravinou.

Rýže - tradiční pokrm

Lidé jsou labužníci a za dobroty jsou ochotni udělat opravdu hodně. Thajsko nabízí obrovskou škálu dobrot. Thajci se nebojí používat koření. Pokud česká hospodyňka použije 2 kuličky nového koření, můžete si být jisti, že Thajci použijí celou hrst.

Základní potravinou je samozřejmě rýže.

Jasmínová rýže - Khao chao
Není to parfémovaná rýže po jasmínu. Jedná se o odrůdu rýže trošku ořechové jemné chuti. Prvotřídní dlouhozrnná rýže, pochází se středního až jižního Thajska.
Černá klihovitá rýže - Kao niow dam
Rýže s velmi výrazným aroma ořechů, používá se hojně k výrobě sladkých pokrmů, většinou v kombinaci s kokosovým mlékem nebo medem. Klasický dezert vyráběný z této rýže Khao mow rang se prodává na všech tržištích po celém Thajsku.
Klihovitá rýže - Kao niow
Velmi dobrá rýže - jak jinak - ze středního až severovýchodního Thajska. Lepkavá rýže, velmi hojně používaná.

RicePrůměrný Thajec spotřebuje ročně 160 kg rýže. Rýže je považována za báječnou pochoutku a samozřejmě jako hlavní jídlo. Když se lidé svolávají ke stolu, říkají "je čas jíst rýži".

Rýži v restauraci dostanete jako základ a to v talíři před sebe. Přílohy, omáčky, zelenina, polévky a maso se podává do středu stolu. Bez ohledu, kdo si jaké jídlo objednal, je zvyk si brát spousta příloh na "svoji" rýži a pak je pojídat. Má to své výhody. Porci si určujete sami, neurčuje ji tedy kuchař (což u nás vede k přejídání) a během jídla poznáte několik různých chutí.

Samozřejmě takto strávený oběd není jen jídlo, ale je to vychutnávání pokrmu a společenská záležitost, při níž projevujete svoji úctu ke spolustolovníkům (nač jíst rýži s někým, koho nemám rád). Dobře si popovídáte, najíte, vyjádříte úctu a najdete uspokojení. Prostě se nejedná o oschlou bagetu s tučným sýrem schlamstnutou v autě s mobilem u ucha ;-)

Tip - rýžová polévka

Regional foodRýžová polévka je častá snídaně mnoha Thajců. Je jemná a lahodná. Pochází původem z Číny, ale je rozšířená po celé jihovýchodní Asii. Tento recept se liší přípravou dle oblastních zvyků:

Asi 0,3 l vody necháme vařit, přidáme trochu masa (ryba, kuře) na kousky trochu rybí omáčky, vařenou rýži a vaříme asi 3 minuty. Přidáme kousek cibule nakrájené na kolečka, pepř, znovu trochu vařené rýže, trochu čerstvé zelené petržele. Vaříme další cca. 3 minuty, na talíři přidáme hrst sušené cibule nebo čerstvě smažené cibule. Super vyprošťovák z kocoviny ale i slavnostní jednoduchá polévka.

Rýži vaříme nejlépe v rýžovači, kde zrno rýže nepraskne. Rýže se nezničí varem a zachová si svoji chuť spousty hodin. Pokud máte o rýžovač zájem, dodací lhůta je 3 týdny. Cena hrnce Philips na dobírku je 2.950 CZK. Velmi dobrá investice! Domů Vám dojde přímo z Thajska, záruka je celosvětová a zástrčka evropská. Budete mít doma dobře uvařenou rýži. Kontaktujte nás na: saman@absint.cz

Nam Prik - studená chilli omáčka

Nam PrikNam Prik je studená chilli omáčka, která se hodí k většině thajských pokrmů. Vhodná je především k těm méně ostrým. Nepohrdnete jí ale ani v kombinaci s nejrůznějšími grilovanými masy, především s drůbeží.

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:

  • 1 lžička pasty z garnátů
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička lehkého nerafinovaného cukru
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 5 malých červených chilli papriček nasekaných nadrobno
  • 8 sardelových řezů nakrájených najemno
  • 2 lžičky lehké sójové omáčky
  • šťáva z poloviny citrónu

Postup:

  1. V hmoždíři nebo mixéru rozmělníme pastu z garnátů, sůl, cukr, česnek, chilli papričky a sardelové řezy.
  2. Přidáme sójovou omáčku a citrónovou šťávu. Podáváme v malé mističce.